Nieuwe publikatie van het Bouwhuis: kunstboek 'Dossier Lies Kortenhorst'

30/04/2018

Dossier Lies Kortenhorst

 

Op 23 september 2018 opent de solotentoonstelling Dossier Lies Kortenhorst, verzorgd door Arno Kramer in tweegesprek met Lies Kortenhorst in de galerieruimtes van het Bouwhuis en wordt het kunstenaarsboek Dossier Lies Kortenhorst van Lies Kortenhorst, 

uitgegeven door het Bouwhuis, gepresenteerd.

Het boek belooft een unicum te worden zonder weerga!

In een oplage van 250 stuks is het vanaf 23 september verkrijgbaar bij o.a. het Bouwhuis. Vanaf 1 juni 2018 is voorinschrijving voor een exemplaar mogelijk bij het Bouwhuis via de mail; info@hetbouwhuis.net

 

Dossier Lies Kortenhorst is een kunstenaarsboek en tevens de titel van de solotentoonstelling die de omlijsting vormt, de setting eigenlijk, van dit boekwerk.

Het boek is een verzameling van werk en teksten van 1 persoon: beeldend kunstenaar Lies Kortenhorst.

Heet haar boek dat voor u ligt, daarom dossier; namelijk een bundel feiten op papier die 1 en dezelfde zaak of persoon betreffen?

 

Ergens in de herfst van 2017 arriveerde Lies Kortenhorst op het Bouwhuis, in de galerie aldaar.

Zij stelde klip en klaar de vraag of het Bouwhuis een boek over haar wilde uitgeven.

Zij zocht naar een uitgever annex persoon die het maakproces van haar boek wilde redigeren en tevens een uitgave daarvan financieel mogelijk wilde maken.

Ik voelde mij domweg gevleid en wel omdat zij een markante persoonlijkheid is, bescheiden en betrokken en omdat haar werk mij enorm uitdaagt als tentoonstellingen-maker. Per slot van rekening ben ik galeriehouder en is het werk van haar voor mij uitgangspunt en reden

geweest om een samenwerking aan te gaan.

Hoe bijzonder is het en hoe leuk ook, om een kunstenaarsboek te maken en/of te redigeren in samenwerking met de beeldend kunstenaar zelf.

het Bouwhuis heeft meerdere van dergelijke uitgaves mogelijk gemaakt.

Voorheen werd dat gedaan onder onze vorige bedrijfsnaam ‘de Aylsumaheerd’ te Westeremden, en sinds 2014 onder onze huidige bedrijfsnaam ‘het Bouwhuis’, gemeente Deventer.

Uitgeven in eigen beheer betekent heel gewoon op eigen kosten boeken uitgeven.

En dat heeft als voordeel dat er letterlijk en figuurlijk 1:1 gewerkt kan worden; persoonsgericht, intiem ook, maar vooral gedifferentieerd mits er sprake kan zijn van een open dialoog tijdens het maakproces tussen de kunstenaar, mijzelf en onze drukkerij die de boeken

verzorgt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Lies Kortenhorst is geboren in 1953 en groeide op in de binnenruimte van een groot boerenerf te Heeten.

Binnenruimte… Lies zelf spreekt graag van binnenruimte en buitenruimte als zij praat over haar boerenjeugd en haar stappen en verdere ontwikkeling naar buiten, de stad, andere landen en landschappen.

Een boerenerf bestaat uit verscheidene gebouwen en de ruimtes daartussenin.

Bedoelt zij  dat met haar begrip binnenruimte?

Ik vermoed dat het slaat op de psychologische gesteldheid van toen; als jong mens op een dergelijk boerenerf groot worden, maar ook op de gewaarwording van ruimte tussen gebouwen enerzijds en jij die daarin toeft of ruimte tussen een stel bomen of planten of dieren en de

omgeving waarin deze leven.

De natuurlijke gesteldheid gaat over in een georganiseerde omgeving zoals die van een stad met haar planologie of een gecultiveerd zo niet verstedelijkt landschap.

Buitenruimte dient zich aan.

 

Afplaktape plakt af wat niet geraakt mag worden of niet gezien. Repen en reepjes tape worden compositie.

We slaan de krant open en lezen regels dun gedrukte, vetgedrukte, cursief gedrukte, in kapitalen uitgedrukte woorden in zinsverband dus inhoudsvol.

Lies Kortenhorst neemt waar in de buitenruimte van eigen land en stad en veel verder weg, op haar reizen met haar partner en camper.

En dan bouwt ze op.

In haar atelier in Deventer staan en hangen werken die bestaan uit lagen tekening, verf en gescheurde repen krant en gedrukt papier.

De buitenwereld komt in de binnenwereld en eerlijk gezegd ook vise versa.

Veel recent werk gaat over de verstedelijking van landschap. Over binnenruimte in relatie tot buiten; want wonen en werken verhoudt zich nu eenmaal tot buiten, waar dan ook in de wereld.

Zonder een politiek statement te willen maken, engageert Lies Kortenhorst zich toch op 1 of andere manier als kijker en beeldend kunstenaar door met haar werk te communiceren over onze binnenruimte in relatie met een gegeven buitenruimte tot landschap, bebouwd

landschap en buitenruimte in het algemeen.

Kijkend naar haar werk, naar die collageachtige huid, dan neem ik ruimte waar. Ruimte tussen letters, tussen woorden, tussen opgebracht materiaal en ondergrond, tussen onderwerp, titel en verschijningsvorm, tussen haar en haar beleving en mij en iedereen die kijkt naar

haar werk.

Call the artist is de titel van een recent werk die mij, nogmaals, sterk doet vermoeden dat Lies Kortenhorst bezig is een dossier samen te stellen over ons mensen en onze drang alles wat tot de buitenruimte behoort, te domesticeren en te organiseren zo niet kapot te maken.

Zij is die kunstenaar. Zij brengt buitenruimte naar onze binnenruimte. Openhartig, bescheiden, uiterst subtiel leest haar boek Dossier Lies Kortenhorst. Procesmatig en inzichten verschaffend gedraagt haar werk zich in de tentoonstelling ten opzichte van ons.

 

Van harte welkom in de galerieruimtes van het Bouwhuis!

 

Cröddendijk 8 Lettele (gemeente Deventer): geopend op afspraak; 06-51463812

Kleine Overstraat 17 Deventer: geopend van woe t/m za; 11.00 t/m 17.00 uur

Grote Overstraat 63 Deventer: geopend op afspraak; 06-51463812

Spijkerboorsteeg Deventer: geopend op afspraak; 06-51436812

 

Jet Hogewind

het Bouwhuis

info@hetbouwhuis.net

www.hetbouwhuis.net

Geen reacties

Een reactie plaatsen